ספרינקלר הוא מרכיב חיוני במערכת מיגון אש, הממלא תפקיד מכריע במניעת התפשטות האש. מדובר במכשיר שנועד להזרים מים בצורה מבוקרת כאשר הוא מזהה חום או עשן.

כיצד פועלים ספרינקלרים?


 
ספרינקלרים המהווים כאמור חלק בלתי נפרד מאותן מערכות כיבוי אש פועלים על עיקרון פשוט אך יעיל. כל ראש ספרינקלרים מצויד באלמנט רגיש לחום, בדרך כלל נורת זכוכית או חוליית מתכת, המכיל נוזל רגיש לחום או סגסוגת הניתנת להיתוך. כאשר הטמפרטורה מסביב לממטרה עולה על סף מסוים, האלמנט מופעל, מה שגורם להתנפצות הנורה או להיפרדות החוליה. פעולה זו משחררת את המים בפעולת לחץ בצנרת, ויוצרת תבנית ריסוס באמצעות התזת מים, המסייעת בכיבוי האש.

 

סוגי ספרינקלרים


 
ישנם סוגים שונים של ספרינקלרים, כל אחד מהם מיועד למטרות אחרות. הסוגים הנפוצים ביותר כוללים ספרינקלרים תליון, ספרינקלרים זקופים, ספרינקלרים צדדיים וממטרים סמויים. התליון, הוא תלוי למטה מהתקרה, הוא הנפוץ ביותר ומספק התזה של 360 מעלות. ספרינקלרים זקופים לעומת זאת, מותקנים במצב זקוף ומשמשים באזורים עם חסימות מובנות, כמו מקומות אחסון. ספרינקלרים צדדיים (דופן) מותקנים על הקירות ומספקים התזה לרוחב. ספרינקלרים סמויים מתוכננים להיות אסתטיים שכן הם שקועים בתקרה ונשארים חבויים עד להפעלה.
 

היתרונות של ספרינקלרים

 
התקנת מערכות ספרינקלרים מציעה יתרונות רבים. בראש ובראשונה, היא מספקת מענה מיידי לשריפה על ידי אספקת מים מהירה לאזור הנדרש, ומפחיתה את הסיכון לנזקי רכוש ופגיעה אפשרית בבני אדם. ספרינקלרים יכולים גם לחסוך זמן יקר עד לפינוי הדיירים באמצעות כוחות החירום שלוקח להם פרק זמן מסויים מרגע הופעת האש, ועד שהם מגיעים לשטח. זמן. יתרה מכך, ספרינקלרים יעילים ביותר בשליטה ובכיבוי שריפות, עוד לפני הגעת הכבאים. הם יכולים להפחית משמעותית את כמות המים המשמשת לכיבוי אש בהשוואה לקווי צינורות מסורתיים, ולמזער את השימוש ואת נזקי המים.
 

התקנת ספרינקלרים שלב אחר שלב

 
התקנת ספרינקלרים עשויה להיראות כמו משימה לא פשוטה, אבל עם הידע וההכנה הנכונים, מדובר בפרויקט בר ניהול. בצעו את ההוראות המפורטות להלן כדי להבטיח התקנה מוצלחת:

  1. תכנון ועיצוב:
    התחילו בהערכת הפריסה של האזור בו רוצים להתקין את הספרינקלרים. בצעו מדידות וצרו תכנית מפורטת הכוללת את מיקומי ראשי הממטרות, תוואי הצינורות ומקור המים. יש לקחת בחשבון כל מכשול שעלול להשפיע על מיקום הספרינקלרים.

  2. איסוף חומרים:
    לאחר הכנת התוכנית, אספו את כל החומרים הדרושים להתקנה. זה עשוי לכלול ראשי מתזים, צנרת, אביזרים, שסתומים ולוח בקרה. חשוב לוודא שיש לכם את כל הגדלים והסוגים הדרושים של החומרים עבור המערכת הספציפית שלכם.

  3. הכינו את השטח:
    לפני תחילת ההתקנה, נקו את השטח מכל פסולת או צמחייה שעלולים להפריע לתהליך ההתקנה. יש לחפור תעלות לצנרת, ולוודא שהן עמוקות מספיק כדי להכיל את הצינורות ולאפשר ניקוז תקין.

  4. התקנת הצינורות:
    התחילו בהתקנת קו אספקת המים הראשי ממקור המים ללוח הבקרה. משם, יש לפרוס את צנרת החלוקה, ולחבר את ראשי הממטרות לפי התוכנית שכונה. השתמשו באביזרים ובמחברים מתאימים כדי להבטיח חיבור מאובטח וללא דליפות.

  5. התקנת ראשי הממטרות:
    לאחר שהצנרת נמצאת במקום, הגיע הזמן להתקין את ראשי הממטרות. חברו כל ראש ספרינקלר לצנרת באמצעות האביזרים המיועדים, תוך שאתם מוודאים שהם ממוקמים בגובה ובזווית הנכונים לכיסוי מיטבי. בדקו את החיבורים כדי לוודא שהם אטומים למים.

  6. חיבור ללוח הבקרה:
    יש לחבר את מערכת הצנרת ללוח הבקרה, אשר יווסת את זרימת המים למתזים. פעלו לפי הוראות היצרן לחיווט ותכנות לוח הבקרה.

  7. בדיקה והתאמת:
    לאחר השלמת ההתקנה, חשוב לבדוק את המערכת ביסודיות. הפעילו את אספקת המים ובידקו אם כעת יש דליפות או בעיות עם הראשים. בצעו את כל ההתאמות הנדרשות כדי להבטיח פיזור וכיסוי מים נאותים.

 

האם אפשרי להחזיק ספרינקלרים בדירה?

 
ארבים ממי שמתגוררים בדירות תוהים האם אפשרי  להתקין ספרינקלרים ביחידות שלהם. התשובה היא כן. ניתן להחזיק ספרינקלרים בדירה. למעשה, ככל שישנה מערכת ספרינקלרים בדירה  הרי שהדבר יכול לשפר משמעותית את הבטיחות וההגנה הן על הדיירים והן על הנכס.

התקנת ספרינקלרים בדירה מצריכה תכנון קפדני ותיאום מול הנהלת הבניין או בעל הבית. חיוני לוודא שתשתית הבניין יכולה לתמוך בהתקנת ותפעול של ספרינקלרים. זה עשוי להיות כרוך בהערכת אספקת המים, לחץ המים והשלמות המבנה של הבניין.

לאחר שנקבעה כדאיות התקנת ספרינקלרים, השלב הבא הוא התייעצות עם מתקין ספרינקלרים מקצועי לתכנון והתקנה של מערכת העומדת בכל התקנות והדרישות. מערכת הספרינקלרים בדירה עשויה להיות שונה ממערכת מגורים מסורתית, שכן היא צריכה לקחת בחשבון גורמים כמו פריסת הדירה, מספר החדרים וכל סכנת שריפה אפשרית.

חשוב לציין שהחזקת ספרינקלרים בדירה לא רק מספקת הגנה נוספת במקרה של שריפה, אלא שהיא יכולה גם להוזיל את דמי הביטוח. חברות ביטוח רבות מציעות הנחות לדירות המצוידות במערכות ספרינקלרים.
 

העברת ספרינקלרים: האם זה אפשרי וכיצד?

 
הזזת ספרינקלרים אכן אפשרית, ויש סיבות שונות שבגללן ייתכן שיהיה צורך להעביר אותם. בין אם אתה מעצבים מחדש את הבית, מוסיפים קירות או חדרים, או פשוט רוצה לייעל את המערכת הקיימת – הזזת ספרינקלרים יכולה להתבצע עם תכנון קפדני וטכניקות מתאימות.

הצעד הראשון הוא להעריך את הפריסה הנוכחית של מערכת הספרינקלרים תוך זיהוי האזורים הזקוקים להתאמה. שלב זה עשוי  לכלול בחינת לחץ המים וקצב הזרימה, וכיסוי של כל ראש. לאחר מכן, יש לחפור בזהירות את ראש הממטרה הקיים. השתמשו בכלי חפירה או בכף כדי לחפור את האדמה סביב ראש הממטרה, תוך שאתם נזהרים שלא לפגוע בצינורות או בחוטים תת קרקעיים. לאחר שראש הממטרה נחשף, כבו את אספקת המים כדי למנוע כל נזילת מים במהלך תהליך ההעברה. נתקו את ראש הממטרה באמצעות מפתח ברגים או פלייר, בהתאם לסוג החיבור. הקפידו לשמור על אטמי גומי או טבעות O ללא פגע, מכיוון שהם חיוניים לאיטום אטום למים. לאחר הסרת ראש הממטרה, מכסים את הגבהה זמנית כדי למנוע מלכלוך או פסולת להיכנס לצינור.

כעת, יש להכין את המיקום החדש עבור הראש של כל ממטרה (ספרינקלר). יש לחפור בור בגודל ובעומק המתאימים, ולוודא שהוא מיושר עם הקרקע שמסביב. הניחו את ראש הממטרה בתוך החור וחברו אותו לעלייה באותה שיטה כמו קודם, תוך הקפדה על הידוק החיבור היטב.

לבסוף, החליפו את האדמה סביב ראש הממטרה, ודחפו אותה בעדינות כדי לחסל את כיסי האוויר. הפעילו מחדש את אספקת המים ובדקו את הממטרה שהוזזה, כדי להבטיח תפקוד וכיסוי תקינים.
 

בטיחות אש ומערכות ספרינקלרים

 
מערכות ספרינקלרים ממלאות תפקיד חיוני בבטיחות אש, ופועלות כהגנה יזומה מפני ההשפעות ההרסניות של השריפה – כפי שנאמר, "ההגנה הטובה ביותר היא התקפה טובה". בשונה משיטות כיבוי אש מסורתיות הנשענות אך ורק על התערבות אנושית, מערכות ספרינקלרים מספקות מענה אוטומטי ומיידי לשריפה. הן מזהות חום ומפעילות את ראשי הממטרות באזור הפגוע, תוך שליטה או כיבוי האש ביעילות, כדי למגר את התפשטותה. 

אחד היתרונות המרכזיים של מערכות ספרינקלרים הוא יכולתן להגיב במהירות, גם בהיעדר נוכחות אנושית. זה חיוני במיוחד במבנים מסחריים, בהם שריפות עלולות להתרחש מחוץ לשעות הפעילות. עם ספרינקלרים במקום הנכון, הסיכון ששריפה לא תתגלה ותגרום לנזק משמעותי מצטמצם מאוד. יתר על כן, מערכות ספרינקלרים נועדו לדכא שריפות בשלבים המוקדמים, ולמזער את הפוטנציאל לפציעה ואובדן רכוש. מחקרים הראו בעקביות כי בבניינים המצוידים במערכות ספרינקלרים חוו פחות מקרי מוות, פציעות ונזק לרכוש, וזאת באופן משמעותי בהשוואה לבניינים שאין בהם מערכות אלו.

חשוב לציין כי מערכות ספרינקלרים לא רק יעילות כנגד שריפות, אלא גם בהפחתת כמות המים בה משתמשים הכבאים במהלך כיבוי השריפה. על ידי שליטה מוקדמת בשריפה.

 

סוגי מערכות ספרינקלרים: איזו מהן מתאימה לך?

 
בבואכם לבחור את מערכת הספרינקלרים המתאימה עבורכם, ישנן מספר סוגים עיקריים אפשריים של מערכות. לכל מערכת תכונות ויתרונות ייחודיים משלה, וחשוב להבין את ההבדלים לפני קבלת החלטה. להלן שלושה סוגים נפוצים של מערכות ספרינקלרים:

  1. מערכות ספרינקלרים לצינורות רטובים:
    מערכות ספרינקלרים לצינורות רטובים הן הסוג הנפוץ והפשוט ביותר. הספרינקלרים מלאים במים ומוכנים לשימוש מיידי במקרה של שריפה. כאשר מתגלה שריפה, החום מפעיל את ראשי הממטרות באזור הפגוע, ומשחרר מים כדי לדכא את השריפה. מערכות אלו הן אמינות, פשוטות לתחזוקה ובעלות זמן תגובה מהיר.
  2. מערכות ספרינקלרים לצינור יבש:
    מערכות ספרינקלרים לצינור יבש מיועדות לשימוש באזורים בהם יש חשש לטמפרטורות הקפאה. במקום להתמלא במים, מערכות אלו ממולאות באוויר בלחץ או בחנקן. כאשר מתגלה שריפה, לחץ האוויר יורד, ומשחרר את המים למערכת דרך ראשי הממטרות. מערכות צינור יבש אידיאליות עבור חללים לא מחוממים כגון עליות גג, מוסכים או מחסנים באקלים קר.

  3. מערכות ספרינקלרים לפני פעולה:
    מערכות ספרינקלרים לפני פעולה הן שילוב של מערכות צנרת רטוב ויבש. הן דורשות קיום של שני תנאים נפרדים להפעלת הממטרות. ראשית, מערכת גילוי אש חייבת לזהות נוכחות של שריפה. לאחר מכן, שסתום משחרר מים לתוך הצינורות, ומאפשר להם להתמלא במים. לאחר הפעלת הלחץ על הצינורות, הממטרות מוכנות להפעלה במידה והאש תתרחב. מערכות טרום-פעולה משמשות בדרך כלל באזורים בהם פריקת ספרינקלרים בשוגג עלולה לגרום לנזק משמעותי, כגון מרכזי נתונים או מוזיאונים.

 

כיצד לשמור על מערכת הספרינקלרים 

 
כדי להבטיח שמערכת ספרינקלרים תפעל ביעילות ותשאר במצב מעולה, תחזוקה שוטפת היא חיונית. הנה כמה טיפים שיעזרו לך לשמור על מערכת הממטרות שלך במצב אופטימלי.

  1. בדיקות באופן קבוע:
    יש לערוך בדיקות שגרתיות לערכת הספרינקלרים שלכם, כדי לזהות סימנים לנזק, דליפות או סתימות. חפשו אם ישנם ראשי ספרינקלרים שבורים או סתומים, צינורות פגומים או כל בעיה אחרת שעלולה להשפיע על ביצועי המערכת.
  2. התאמת ראשי הממטרות:
    בחלוף הזמן, ראשי הממטרות עלולים לזוז או להתיישר לא נכון עקב גינון או פעילויות אחרות. הקפידו לכוונן את הראשים כך שיספקו כיסוי מתאים והימנעו מהשקיית מדרכות, שבילי גישה או אזורים לא חיוניים אחרים.
  3. ניקוי והחלפת חרירים סתומים:
    חרירים סתומים עלולים להשפיע על פיזור המים ועל הכיסוי. יש לנקות ולהחליף באופן קבוע חרירים סתומים על מנת להבטיח התזת מים בצורה אחידה ויעילה.
  4. מעקב אחר לחץ המים:
    יש לבדוק את לחץ המים באופן קבוע כדי לוודא שהוא נמצא בטווח האופטימלי. לחץ מים גבוה או נמוך עלול להוביל להשקיה לא אחידה או לגרום נזק למערכת. יש לכוון את ווסת הלחץ במידת הצורך או להתייעץ עם איש מקצוע.
  5. התאמות עונתיות:
    יש לבצע התאמות את הגדרות מערכת בהתאם לעונות המשתנות. בחודשים חמים יותר, ייתכן שיהיה צורך להגביר את תדירות ההשקיה או את משך ההשקיה, בעוד שבחודשים קרירים יותר, ייתכן שיהיה צורך להפחית.
  6. הכנה לקראת החורף:
    לקראת עונת  החורף, חיוני לבדוק את מערכות ספרינקלרים כדי למנוע הקפאה ונזקים אפשריים. רוקנו את המערכת, סגרו את אספקת המים תוך בידוד כל רכיב פגיע, כדי להגן מפני הקור.